Proef aardgasvrij maken sociale huurwoningen

De Alliantie gaat in Eemnes tien sociale huurwoningen van het gas halen. Dat gebeurt in goed overleg met de bewoners. De woningen worden ook bijna energieneutraal gemaakt. Dat betekent dat een huis vrijwel net zoveel energie opwekt als dat het verbruikt. Het resultaat? Hetzelfde gemak en comfort als voorheen, maar een veel lagere energierekening.

100.000 huurwoningen van het gas af

Als de proef met de tien woningen slaagt, dan volgen er meer. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, heeft een afspraak met de rijksoverheid gemaakt. Voor 2022 moeten er 100.000 huurwoningen van corporaties van het aardgas af.

Kosten voor de huurder

De Alliantie plaatst in de proef alle apparatuur die nodig is. Zonder kosten voor de huurders. Denk aan een warmtepomp en speciale radiatoren. De bewoners van de tien sociale huurwoningen dragen alleen bij aan de kosten voor de zonnepanelen. Dat gebeurt via een extra vergoeding in de servicekosten.

Energie Prestatie Vergoeding (EPV)

Over een jaar wordt gekeken of de proef geslaagd is. Is de energierekening echt een stuk lager? Dan kan het zijn dat de Alliantie een zogenoemde energieprestatie-vergoeding in rekening brengt. Dit doet de corporatie dan om in elk geval een deel van de investeringen terug te verdienen.

Lees voor meer informatie het volledige artikel: De Alliantie begint voorzichtig met Aardgasvrij maken sociale huur