Binnenkort ontvangt u de nieuwe WOZ-waarde van uw woning

Huurders ontvangen binnenkort een nieuwe ‘WOZ-beschikking’ van de gemeente. Tegen deze beschikking kunt u bezwaar maken, ook als u een sociale huurwoning huurt. Een lagere waarde kan namelijk gunstig zijn voor uw huur of belasting. De ‘maximaal toegestane huurprijs’ van uw woning hangt mede af van de WOZ-waarde die wordt vermeld.

De WOZ-waarde is de door de gemeente getaxeerde waarde van uw woning. Deze waarde bepaalt voor huurders een deel van de maximale huurprijs. Voor eigenaren bepaalt de waarde de hoogte van de onroerend zaak belasting (OZB) en het huurwaardeforfait.

Voor huurders van sociale huurwoningen kan het lonen om bezwaar te maken tegen een hoge WOZ-waarde. Als het bezwaar succesvol is gaat de ‘maximaal toegestane huurprijs’ van de woning omlaag. Met de huurprijscheck van de Huurcommissie kunt u berekenen hoeveel punten uw woning heeft en wat de maximaal toegestane huurprijs is die daarbij hoort. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder punten.

In Amsterdam kunt u bij !WOON terecht voor vragen of voor eventuele ondersteuning bij het opstellen van een bezwaarschrift. Kijk op de website van !WOON.

Ook op website van de Woonbond vindt u ook informatie en voorbeelden voor een bezwaarschrift.