de Alliantie start bouw van 59 sociale huurwoningen op Centrumeiland

Op het Centrumeiland in Amsterdam is de Alliantie begonnen met de bouw van de eerste 59 sociale huurwoningen. Centrumeiland moet in 2025 een aantrekkelijke en duurzame wijk zijn met zo’n twaalfhonderd zelfbouwwoningen. Er komen ook driehonderd sociale huurwoningen. De Alliantie neemt hierin het voortouw.

“Het is bijzonder dat op de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam ook ruimte is voor sociale woningbouw. Voor ons een geweldige kans om meer woningen te bouwen voor de stad en dus meer mensen een thuis te kunnen bieden. Dat is belangrijk, want er wachten nog veel woningzoekenden op een betaalbaar huis”, licht gebiedsontwikkelaar Fennie Kerdijk van de Alliantie toe. De Alliantie heeft in de afgelopen jaren op IJburg al ruim 1.300  woningen gebouwd. Op het nieuw opgespoten Centrumeiland komen daar dus nu 59 woningen bij. “De bewoners zijn hier nog wel even aan het pionieren totdat de wijk helemaal klaar is. Voor de huurders van de 59 woningen die we nu bouwen, is de kennismaking met hun buren al geregeld. Zij delen namelijk een binnentuin met zelfbouwers.”

Duurzaam
De woningen van de Alliantie worden energiezuinig en aardgasvrij. Ze worden aangesloten op het centrale warmte en koude opslagsysteem (WKO) in de wijk. Met dit systeem worden warmte en kou opgeslagen in de bodem. In de zomer wordt het gebouw daarmee gekoeld en in de winter verwarmd. Daarnaast krijgen de woningen een goede isolatie. Het regenwater wordt opgevangen op groene daken op de woningen. De Alliantie verwacht in het tweede kwartaal van 2022 de woningen op te leveren.

Klik hier voor meer informatie
Zie ook de website van de Alliantie ontwikkeling