De FAH roept op: Goed geïsoleerde woningen als basiskwaliteit

Het op 9 maart verschenen Centraal Economisch Plan van het CPB laat dramatische voorspellingen zien op het gebied van de koopkrachtontwikkeling. Torenhoge aardgasprijzen en slecht geïsoleerde sociale huurwoningen leggen al maanden een bom onder het inkomen van de huurders. De recente geopolitieke ontwikkelingen verergeren dit eens te meer.

Er moet direct iets gebeuren, aldus de Federatie Amsterdamse Huurderkoepels (FAH). ´Compensatie voor slecht geïsoleerde woningen én versneld isoleren moet bovenaan de agenda staan´. Ruim 40.000 sociale huurwoningen in Amsterdam zijn slecht geïsoleerd en in een groter deel ligt nog een extra isolatieopgave. Met de oncontroleerbare stijging van de aardgasprijzen is dit een ramp voor het besteedbaar inkomen van huurders. Al voor de stijgende gasprijzen had maar liefst 11 procent van de Amsterdamse huishoudens te maken met energiearmoede. Dit percentage zal alleen maar toenemen.

 Huurverlaging en compensatie

De FAH, de vertegenwoordiger van huurders in Amsterdamse corporatiewoningen, maakt zich grote zorgen en eist direct actie. ‘’Huurverlaging en compensatie voor deze slecht geïsoleerde woningen is actie nummer één. Al jarenlang is het bekend dat vele duizenden woningen slecht zijn geïsoleerd, maar er is simpelweg te weinig geïnvesteerd in de kwaliteit van de sociale huurwoningen. Daar zijn de huurders nu de dupe van’’, aldus de FAH.

Na isolatie geen huurverhoging

Slecht geïsoleerde woningen zijn woningen met een gebrek. Naast compensatie voor de huurders moet daarom ook gewerkt worden aan een groot isolatieplan door de Amsterdamse woningcorporaties. Deze corporaties hebben al aangekondigd hun slechte energielabel (E, F en G labels) voor eind 2028 aangepakt te hebben. De FAH benadrukt dat, nadat de woningen geïsoleerd zijn, de huur niet verhoogd mag worden. ‘’Als we een goed geïsoleerd huis echt als basiskwaliteit zien, dan mag dit de huurder ook geen extra huur kosten’’.

Oproep politiek

De FAH roept de Amsterdamse politiek op de dag na de verkiezingen te beginnen met dit Amsterdamse Isolatieprogramma. ‘’Voor vele huishoudens kan de extra hulp en perspectief op een goed geïsoleerd huis niet vroeg genoeg komen. Begin daarom direct met het plan voor compensatie en het snel isoleren van die woningen!’’

Lees hier het hele opiniestuk