Eerste 1.000 sociale huurwoningen op Strandeiland

De Alliantie, Stadgenoot en Ymere ondertekenen samen met Marieke van Doorninck (wethouder ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid van Amsterdam) op vrijdag 5 november de uitvoeringsagenda voor de eerste 1.000 sociale huurwoningen op Strandeiland. Strandeiland wordt met 8.000 woningen – waarvan 3.200 sociale huurwoningen – een van de grootste nieuwe stadswijken van Amsterdam. Vanaf begin 2024 wordt er gestart met de bouw van de eerste woningen.

Eiland met een sociaal gezicht

Op Strandeiland bouwen de drie woningcorporaties en de gemeente samen aan een inclusieve wijk voor een brede sociale doelgroep. Van jongeren, singles, (startende) stellen en senioren tot gezinnen. Ook krijgen bijzondere doelgroepen specifieke aandacht. Het maken van een nieuw stuk stad biedt nieuwe bewoners de kans om samen hun eigen buurt op te bouwen en vorm te geven.

 Duurzaamheid staat voorop

Door de ligging aan de IJburgbaai, het lange stadsstrand en de relatie met het water, wordt Strandeiland een ontspannen woonomgeving zoals we dat in Amsterdam nog niet kennen. Duurzaamheid is hier enorm belangrijk. In de bouw, én in het vervoer. Op Strandeiland krijgen fietsen, elektrisch-, en openbaar vervoer voorrang. Strandeiland is straks hét fietseiland van de stad. Met overal (elektrische) deelmobiliteit en groene, bijna autovrije, straten, die uitnodigen om te spelen, wandelen, fietsen en te verblijven. Op de pleinen, aan het water, op het strand en in de parken is volop ruimte om te sporten en te ontspannen.