Half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede

Ruim een half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede. De stookkosten zijn gezien hun inkomen te hoog. Het zijn vooral huurders die kampen met energiearmoede. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO

Uit de TNO-cijfers blijkt dat 75% van de energiearmoede zit bij huurders in een woning van een corporatie, 12% heeft een particuliere huurwoning, 13% heeft een koopwoning. Deze huurders wonen vaak in een slecht geïsoleerde woning geven weinig uitgeven aan energie. De kans is dan groot dat daar sprake is van verborgen energiearmoede. Vaak betekent het dat de verwarming daar erg laag staat en er minder of zelfs koud wordt gedoucht. Dat kan de gezondheid van deze mensen schaden.

Huurders betalen steeds hogere energieprijzen, maar kunnen niet zelf hun huis verduurzamen waardoor ze minder hoeven te stoken. Daarom zouden de minst geïsoleerde woningen als eerste moeten worden aangepakt. Om verhuurders in beweging te krijgen wil de Woonbond een huurbevriezing voor de meest onzuinige woningen, te beginnen bij de woningen met energielabel F en G.

Bron: Woonbond