Opnieuw een kans op zonnepanelen voor huurders de Alliantie

Woningcorporatie de Alliantie heeft de afgelopen twee jaar al haar huurders van 1.100 geschikte eengezinswoningen in Amsterdam een aanbod gedaan voor zonnepanelen. De helft daarvan wekt nu zijn eigen stroom op en heeft elke maand een financieel extraatje. Om het aantal verder te verhogen, krijgt de andere helft nog een kans om ja te zeggen.

“We willen dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Want zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee van onze huurders”, licht projectleider Bianca Themen toe. De Alliantie betaalt de zonnepanelen en vraagt voor het gebruik een extra vergoeding in de servicekosten. Door de lagere energierekening en na aftrek van die kosten houden bewoners onderaan de streep geld over. “Dat kan met zes panelen al oplopen tot wel € 150 per jaar. Onze huurders gaan er met zonnepanelen altijd op vooruit.”

Voordeel voor huurders

De bewoners wekken genoeg stroom op voor een jaar lang televisie kijken, wasjes draaien én om de proviand in de koelkast koud te houden. Themen: “Bewoners die graag zonnepanelen willen, zijn blij met ons aanbod. Vaak kunnen ze de panelen namelijk zelf niet betalen. Er is ook een groep die niet meteen overstag gaat. Vaak komt dat door de angst voor het onbekende.” Dat gold ook voor meneer Jacobus, die nu anderhalf jaar van zijn zonnepanelen geniet. “Pas toen ik me er beter in ging verdiepen, begreep ik dat we er zonder veel voor te doen geld mee kunnen verdienen. Toen was de keuze snel gemaakt. Het is ook mooi dat we zo iets kunnen doen voor het milieu.”

Lagere woonlasten en CO2-uitstoot

De Alliantie bezit in totaal een kleine 54.000 woningen. Alle bewoners van tienduizend geschikte eengezinswoningen hebben inmiddels een aanbod gehad voor een eigen aansluiting op zonnepanelen. Ongeveer vijftig procent doet mee; de andere helft wordt nog een keer benaderd. Ook pakt de Alliantie stap voor stap al haar appartementsgebouwen aan. De Alliantie werkt voor het plaatsen en onderhouden van de zonnepanelen in Amsterdam samen met Sungevity.

Bron: de Alliantie