Twee verhuisregelingen in Amsterdam voor als je ouder wordt

Het blijft het een uitdaging om een passende sociale huurwoning te vinden in Amsterdam. De gemeente stimuleert huurders die ouder worden om door te stromen naar een geschikter huis. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de woningcorporaties en de Amsterdamse huurderskoepels.

Er bestaan al langer 2 verhuisregelingen die het u makkelijker maken om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen: Van Hoog naar Laag, en Van Groot naar Beter. Deze regelingen zijn per half maart op een paar punten gewijzigd.

Van Hoog naar Laag
Huurders van 65 jaar of ouder kunnen gebruikmaken van deze verhuisregeling, als zij wonen op een hogere verdieping die niet bereikbaar is met een lift. Van Hoog naar laag geeft voorrang op benedenwoningen, woningen op 1 hoog en woningen met een lift,  in het eigen stadsdeel. De belangrijkste wijziging is dat ouderen zich voortaan zelf moeten melden bij hun corporatie om in aanmerking te komen voor deze verhuisregeling.

Ouderen die verhuizen met Van Hoog naar Laag nemen ook de huurprijs van de oude woning mee naar de nieuwe woning. Dat geldt nu vanaf 65 jaar en ouder (dat was  vanaf 70 jaar). Van Hoog naar Laag gaat later dit jaar ook gelden voor ouderen die op 1 hoog wonen met een extra hoog portiek of  als het een maisonnette is op de 1e/2e verdieping.

Van Groot naar Beter
Deze regeling is voor huurders die kleiner willen wonen, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn. Huurders moeten zich zelf aanmelden bij hun corporatie.  De voorwaarde is dat uw huidige woning groter is dan 70 vierkante meter en 4 of meer kamers telt, en dat uw huishouden klein is. Met deze regeling kunnen Amsterdammers met voorrang reageren op kleinere woningen in Amsterdam.

Ook hier geldt dat  de oude huur meegenomen kan worden naar de nieuwe woning. Maar niet als het om een nieuwbouwwoning gaat. Er geldt dan een andere regel voor de huurprijs. Daarnaast  kunnen huurders die Van Groot naar Beter verhuizen een verhuiskostenvergoeding aanvragen.

Alleen woningcorporaties doen mee
De corporaties die deelnemen zijn De Alliantie, Eigen Haard, De Key, Rochdale, Stadgenoot, Woonzorg, Ymere. U kunt alleen van en naar een sociale huurwoning van één van de deelnemende  woningcorporaties verhuizen. Particuliere verhuurders doen niet mee aan de verhuisregelingen.

Heeft u hulp nodig?
Verhuizen of met aanpassingen uw huis verbeteren?  U kunt bij !WOON terecht voor gratis advies over uw woonsituatie.