De Alliantie en HBVA willen afschaffing verhuurderheffing

Samen met een aantal Amsterdamse woningcorporaties en huurderskoepels, waaronder de HBVA, roept de Alliantie minister Ollongren op om de zogenoemde verhuurderheffing af te schaffen. Deze heffing is een extra belasting op sociale huurwoningen. Die komt voor rekening van de verhuurders. Zij betalen een percentage van de marktwaarde van hun huizen aan Den Haag.

Probleem

Wat is nu het probleem? De hoogte van de verhuurderheffing hangt samen met de huizenprijzen. In Amsterdam en de andere grote steden zijn woningen het duurst. Daarom betalen corporaties daar de meeste heffing. Maar uitgerekend in de grote steden is er ook veel geld nodig om de lange wachtlijsten voor een huurwoning te bekorten.

Voorgestelde oplossing

Door afschaffing van de verhuurderheffing kunnen corporaties meer investeren in betaalbare nieuwbouw. En om oudere, slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen. De verantwoordelijke minister, Kajsa Ollongren, hield onlangs een toespraak. Die biedt volgens de ondertekenaars van het voorstel hoop. Een opening om te praten over deze kwestie.

Verder lezen?

Meer over dit onderwerp leest u in het artikel: Door verhuurheffing steeds minder geld voor nieuwbouw