Geslaagd Huurdersfestival Woonbond

Zo’n 500 huurders namen zaterdag 29 september deel aan het grote Nederlandse Huurdersfestival, georganiseerd door de Woonbond. Natuurlijk mocht de huurdersbelangenvereniging van de Alliantie niet ontbreken bij een dergelijk groots evenement. Een aantal bestuursleden vertegenwoordigde de HBVA bij dit geslaagde festijn in De Rijtuigenloods in Amersfoort.

Het festival stond onder andere in het teken van politiek, actualiteiten en de koers van de Woonbond. Zo werd de benoeming bekend gemaakt van Paulus Jansen tot directeur van de Woonbond. Hij gaf aan dat betaalbaarheid van huren bovenaan zijn prioriteitenlijstje staat. Ook de voorganger van Jansen, Ronald Paping, sprak in zijn afscheidsspeech over het tekort aan betaalbare huurwoningen en de veel te hoge huren.

Meepraten
Van de aanwezigen werd een (inter)actieve opstelling verwacht, via vragen van de verschillende sprekers. Daarbij konden huurders hun mening geven met behulp van groene en rode kaarten. Bij de Huurderslobby gingen huurders in gesprek met Tweede Kamerleden van CDA, D66, Groen Links en PvdA over diverse onderwerpen rond huren. Dat leidde soms tot verhitte discussies.

Gevarieerd programma
Het programma bevatte verder onder meer activiteiten als workshops, talkshows, quiz en cursussen. Daarnaast kon men op het festivalmarkt informatie verkrijgen over tal van onderwerpen, zoals het Meldpunt Energiealarm. Maar het was bijvoorbeeld ook mogelijk een groepsfoto of karikatuur te laten maken. Muziek, cabaret en natuurlijk lekker eten droegen bij aan een ontspannen sfeer op het Huurdersfestival. Tineke Schouten sloot met haar voorstelling een absoluut geslaagde dag af!