Het is niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om een subsidieregeling voor zonnepanelen af te schaffen. De coalitie wil af van de regeling waarmee mensen geld krijgen voor stroom die ze dankzij zonnepanelen terug leveren aan het net. Onlangs debatteerde het kabinet over het wetsvoorstel dat nodig is om de ‘salderingsregeling’ af te schaffen. Linkse partijen zijn tegen afschaffing van de subsidie, omdat ze eerst willen zien hoe het kabinet het dan aantrekkelijk gaat maken voor verhuurders om in zonnepanelen te blijven investeren. Anders worden huurders de dupe, vrezen de PvdA en GroenLinks. Omdat deze partijen het er niet mee eens zijn, heeft het kabinet niet genoeg stemmen in de Eerste Kamer. In de Senaat heeft de coalitie namelijk geen meerderheid.
Aedes vreest dat bewoners van huurwoningen afhaken en de bezitter van zonnepanelen zijn/haar voordeel kwijt raakt. De afbouw van de salderingsregeling brengt het voordeel van zonnepanelen voor bewoners van een sociale huurwoning verder in gedrang, waardoor bereidheid onder huurders om mee te werken aan de installatie verdwijnt. Daarvoor heeft ‘woningcorporatiekoepel Aedes’ gewaarschuwd in aanloop naar de behandeling van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling in de Tweede Kamer. De brancheorganisatie voor woningbouwcorporaties vraagt de Haagse politiek om juist in deze zware economische tijden te zorgen dat ook sociale woninghuurders kunnen profiteren van zonne-energieopbrengsten en daarmee een lagere energierekening krijgen.
Bereidheid verdwijnt
Aedes benadrukt dat op dit moment veel bewoners van een sociale huurwoning dankzij de salderingsregeling profiteren van zonnepanelen. De woningcorporatie doet de investering in de zonnepanelen en verzorgt het onderhoud. Gedurende de levensloop van de zonnepanelen berekenen de woningcorporaties een deel van de kosten door aan de huurder via de servicekosten. De bewoner kan op een netto voordeel rekenen tot een paar honderd euro per jaar. Hierdoor is de investering vaak kostenneutraal over de levensduur van de zonnepaneelinstallatie. Door de afbouw van de salderingsregeling kan dat straks niet meer of wordt het netto voordeel voor huurders veel kleiner. Een ander probleem dat zich in de toekomst voor zal doen bij afschaffing van de salderingsregeling is een negatief teruglevertarief. Wanneer er sprake is van overproductie van zonne-energie moeten huurders betalen voor dit energieoverschot. Het voordeel van zonnepanelen komt daarmee nog meer in het gedrang. De bereidheid onder huurders om mee te werken aan de installatie verdwijnt daardoor. Dit staat de ambitie van corporaties in de weg om juist meer te investeren in zonnepanelen en daarmee ook iets te kunnen doen aan de betaalbaarheid voor huurders. De afschaffing van de salderingsregeling kan wel degelijk de snelheid van de energietransitie en het verlagen van energierekeningen voor huurders afremmen. In het kader van de gestegen energieprijzen verdient dit extra inzet, omdat zonnepanelen de mogelijkheid bieden om op relatief korte termijn de energierekening permanent omlaag te krijgen. De installatie van zonnepanelen is dus onderdeel van de langetermijnoplossing.