Onze kinderen mogen blij zijn als ze überhaupt in aanmerking komen voor een woning in deze tijd. Dan willen zij ook niet nog eens te maken krijgen met een onbetrouwbare (particuliere) verhuurder. Daarom is er de Wet goed verhuurschap.
De Wet goed verhuurderschap is er om woningzoekenden, huurders en buitenlandse werknemers met een werk-huurcontract te beschermen en moet ongewenst gedrag van verhuurders voorkomen.
In de Wet goed verhuurderschap staan regels waaraan verhuurders zich moeten houden. Werken verhuurders niet volgens die regels? Dan kan de gemeente een waarschuwing of boete geven. Ook kunnen huurders ongewenst gedrag van verhuurders melden.
Per 1 januari 2024 zijn alle gemeenten verplicht een meldpunt te hebben. Op dit moment wordt er in Almere een meldpunt ingericht. Het is nu al mogelijk om een melding door te geven. Je kunt ongewenst gedrag van een verhuurder melden wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet.
- een particuliere huurwoning zoekt (ook via een woningcorporatie)
- een woning huurt van een particuliere verhuurder, een woningcorporatie of verhuurbemiddelaar. Een verhuurbemiddelaar brengt huurders in contact met particuliere verhuurders.
- een buitenlandse werknemer bent met een werk-huurcontract. Je werkt en woont dan via een uitzendbureau.
- je wordt gediscrimineerd: het is verbodem onderscheid te maken op grond van ras, geloofsovertuiging, politieke overtuiging, geslacht. Nationaliteit, seksuele gerichtheid, burgelijke staat, handicap of chronische ziekte.
- je wordt bedreigd of bang maakt: het is verboden iemand door lichamelijk of psychisch geweld, bedreiging met geweld of een feitelijkheid te dwingen om iets te doen, niet te doen of te dulden.
- geen schriftelijke huurcontract maakt: de verhuurder of bemiddelaar is verplicht een huurovereenkomst op schrift vast te leggen. Bij verhuur aan arbeidsmigranten is scheiding van het huur-en arbeidscontract verplicht.
- je geen duidelijke en begrijpelijke informatie krijgt over:
- jouw rechten en plichten bij de huur van de woning (die niet in het huurcontract staan),
- de hoogte van de borg en wanneer je die terug krijgt als het huurcontract stopt.
- informatie hoe je met de verhuurder in contact kunt komen.
- contactinformatie van het meldpunt ongewenst verhuurgedrag.
- je geen compleet overzicht van de servicekosten krijgt.
Je mag het ook melden als de verhuurbemiddelaar, bemiddelingskosten vraagt. Je kunt ook anoniem een melding doen, maar dan krijg je geen terugkoppeling,
Je kunt een melding doorgeven via email: info@almere.nl of per post sturen naar:
Gemeente Almere, T.a.v.afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving, team Handhaving, Postbus 200, 1300AE Almere