De gemiddelde mens spendeert zo’n 65 procent van z’n hele leven thuis en momenteel ligt dat percentage waarschijnlijk nog wat hoger. Je huis bepaalt dus voor een groot deel je gezondheid, volgens wetenschappers. Daarom hebben zij een rapport samengesteld met tips om je appartement, huis, studio of loft zo gezond mogelijk te maken.
Algemene tips
- Doe je schoenen uit als je binnenkomt. Zo vermijd je dat er vuil van de straat binnenkomt.
- Lucht je huis. De binnenlucht kan meer vervuild zijn dan de buitenlucht, dus zet je ramen geregeld open. Laat de roosters altijd open staan.
- Installeer rookmelders en koolstofmonoxide-detectoren. Het beste is op elke verdieping van het huis. De rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht.
- Haal de natuur in huis. Er is steeds meer bewijs dat planten, maar ook natuurlijke materialen en veel daglicht je humeur en je fysieke gezondheid kunnen verbeteren.
- Wees waakzaam voor lood. Zeker als je in een huis woont dat voor 1980 gebouwd is, moet je controleren of er lood in je huis aanwezig is, bijvoorbeeld in oude verflagen of waterleidingen. Hoe je dat doet? Let op afbladderende verf of plaats een magneetje tegen je leidingen. Blijft het magneetje hangen, dan heb je meestal een veilige leiding. Als dat niet het geval is, moet je het lood laten verwijderen.
Tips voor de slaapkamer
- Tover je slaapkamer om tot een oase van rust. Alle afleiding bannen – denk aan de televisie, een klok of rondslingerende sportkleding – het zal je nachtrust bevorderen.
- Doe je interne klok een plezier en hang verduisterende gordijnen voor je ramen. Dim de lichten en laat schermen die blauw licht uitstralen zoals je smartphone uit de slaapkamer. Dit zal je natuurlijke ritme van de dag en je slaap ten goede komen.
- Hou je slaapkamer lekker koel en fris. De ideale temperatuur is tussen de 15°C en 19°C.
Tips voor de woonkamer
- Probeer geregeld te stofzuigen. De wetenschappers raden aan om voor een stofzuiger met HEPA-filter te kiezen. Zo’n filter reinigt de lucht en houdt vervelende stofdeeltjes tegen.
- Als je rookt, doe het dan buiten.
- Wees voorzichtig met kaarsen en wierook. Geregeld een kaars of wierook laten branden veroorzaakt immers meer luchtvervuiling dan je denkt. Het is daarom altijd een goed idee om achteraf een raam open te zetten en de roosters staan natuurlijk altijd open.
- Heb je thuis een open haard of een houtkachel? Gezellig, maar zéér ongezond door de hoge concentraties fijnstof. Zorgen voor een goed ventilatiesysteem is de boodschap.
Tips voor de keuken
- Ook bakken, braden en kokkerellen zorgen voor luchtvervuiling. Zet daarom tijdens het koken steeds deksels op de pannen en zet altijd – maar ook écht altijd – de afzuigkap aan.
- Zorg ervoor dat er een brandblusser binnen handbereik staat.
- Als het op insecten of ongedierte aankomt, is het beter om te voorkomen dan te genezen. In plaats van achteraf ongewenste gasten te bestrijden met pesticiden, kun je beter wat vaker het vuilnis buiten zetten en je eten altijd goed opbergen.
- Bewaar groente en fruit niet in plastic. Gebruik herbruikbare opbergdozen of kookgerei van glas, keramiek of roestvrij staal.
Tips voor de badkamer
- Een goede ventilatie van je badkamer is belangrijk, gezien de hoge luchtvochtigheid. Kun je geen raam openzetten of heb je geen ventilatiesysteem? Koop dan een losstaande ventilator.
- Sommige mensen gebruiken luchtverfrissers in de badkamer of op het toilet. Een klein pufje is voldoende om de onaangename geur van het toilet te maskeren, maar gezond is het niet. Ze verspreiden immers schadelijke chemicaliën. Gebruik ze daarom zo weinig mogelijk, of nog beter helemaal niet.
- Koop alleen maar schoonheidsproducten, cosmetica en schoonmaakproducten die niet schadelijk zijn voor het milieu. De overheid zou er goed aan doen om mensen te stimuleren om dit soort producten te kopen, door de producten betaalbaar te maken.
- Check de ingrediëntenlijst van je zeep, shampoo, tandpasta, deodorant, scheercrème, mondwater en schoonmaakdoekjes. Let erop dat hier geen schadelijke desinfecterende stoffen in zitten als triclosan of en triclocarban.
Tips voor buiten
- Gebruik geen pesticiden of onkruidverdelgers. Kies in plaats daarvan voor organische meststoffen.
- Heb je een aangebouwde garage? Laat je auto dan nooit stationair draaien. Anders krijg je in de tuin (en misschien zelfs binnen) last van de uitlaatgassen.
- Zorg ervoor dat je huis bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Hou er rekening mee dat je er in de toekomst meer last van kunt hebben door klimaatverandering.