Hospitaverhuur

Bij ‘hospitaverhuur’ wonen huurder en verhuurder – de hospita – in dezelfde woning, maar vormen ze geen gemeenschappelijk huishouden. De verhuurder verhuurt één of meer kamers. Voorzieningen als de keuken, douche en het toilet worden gedeeld. Huur je een woning en overweeg je om een kamer in die woning te gaan verhuren? Lees de voorwaarden op onderstaande link en let ook goed op wat de gevolgen voor toeslagen, uitkeringen en belastingen zijn. Wat moet ik weten als ik een hospitakamer wil verhuren? Huur je een kamer? Lees meer over je rechten.

Als je als huurder een kamer wil verhuren, kan het lastig zijn om toestemming te krijgen van je verhuurder. Dankzij proeven met ‘hospitaverhuur’ komen er meer mogelijkheden.

Verhuurders staan meestal niet te springen als huurders een kamer willen verhuren. In veel huurcontracten is ook sprake van een verbod op onderverhuur. Mede dankzij nieuwe initiatieven wordt het op steeds meer plaatsen toch mogelijk om een kamer te verhuren als je zelf huurder bent. Mét toestemming van de verhuurder en mét hulp bij het vinden van een geschikte huurder.
Er worden meerdere proeven gedaan met hospitaverhuur. Dit wordt gezien als onderdeel van het aanpakken van de woningnood.

De organisatie ‘Onder de Pannen’ bestaat al langer. Deze organisatie heeft tot doel langdurige dakloosheid te voorkomen en is actief in meerdere gemeenten met nijpende woningnood. Ze begeleiden bij het koppelen van woningzoekenden aan mensen die een kamer beschikbaar hebben. Ook huurders die huurtoeslag en/of een uitkering ontvangen kunnen via Onder de Pannen hospita worden. Lees meer op www.onderdepannen.nl en www.geeftijdelijkthuis.nl.