Kom ik in aanmerking voor urgentie?

Mijn kennis kreeg via een urgentieverklaring met voorrang een sociale huurwoning. Ik heb zelf ook dringend een woning nodig. Ik reageer vaak, maar ben nog niet aan de beurt. Hoe weet ik of ik recht heb op urgentie?

Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kunnen mensen voorrang krijgen bij het zoeken naar een woning. Als je niet zelf jouw huisvestingsprobleem kunt oplossen en je buiten jouw schuld in de problemen bent gekomen, kan de gemeente een urgentieverklaring verstrekken. Bijvoorbeeld voor ziekte, financiële problemen, of zorg voor kinderen na een scheiding. Omdat alle woningen zo eerlijk mogelijk verdeeld moeten worden, wordt er per situatie gekeken wat mogelijk is. Een urgentie is 6 maanden geldig.

‘Het Vierde Huis’ behandelt de urgentie-aanvragen voor de gemeente Almere. Zij kijken of je voldoet aan de regels en of je situatie past bij de regeling. Bekijk een voorbeeld van een urgentie-aanvraag in Almere.

Let op! Vraag zelf een urgentieverklaring aan. Op internet bieden organisaties aan dit tegen betaling voor je te doen. Dit wordt afgeraden! Een aanvraag duurt op die manier even lang, maar je betaalt er wel extra voor.

Waar moet ik aan voldoen?
Er zijn in elk geval een paar algemene voorwaarden om een urgentie te kunnen krijgen:

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je staat 2 jaar of langer ingeschreven in de gemeente Almere;
  • Je staat ingeschreven bij WoningNet en reageert op woningen waarvoor je in aanmerking komt.
  • Het belastbaar gezinsinkomen is lager dan € 46.000,-
  • Je hebt het afgelopen jaar geen sociale huurwoning geweigerd;
  • Je hebt de afgelopen 2 jaar geen urgentieverklaring ontvangen voor dezelfde situatie;
  • Je hebt geen schulden, of je kan laten zien dat je je schulden goed hebt geregeld.

Op welke woningen kan ik reageren met een urgentie?
In Almere wordt gekeken naar je huishoudgrootte, en welke woning daarbij past. Steeds meer woningzoekenden met urgentie worden bemiddeld. Dat betekent dat je een eenmalig aanbod krijgt van een corporatie. Weiger je dit aanbod? Dan verlies je de urgentie.

Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?
Als je aan de algemene voorwaarden voldoet, willen we graag weten wat je (nood)situatie is. In de Urgentiewijzer check je of je voor een urgentie in aanmerking komt. Een urgentie-aanvraag kost             €50,00. Je betaalt dit voor de aanvraag, ook als daar uitkomt dat je geen urgentie krijgt.

Via onderstaande link kun je zien of je eventueel in aanmerking komt voor urgentie en kun je meteen de aanvraag indienen.

NAAR DE URGENTIEWIJZER

Als je niet weet of je aan de voorwaarden voldoet, of meer informatie wilt, kun je een urgentie-adviesgesprek aanvragen. Er wordt dan samen naar jouw situatie gekeken en advies gegeven. Dit gesprek is telefonisch en gratis. Maak hier zelf een afspraak.

Heb je een urgentie aangevraagd? Binnen 8 weken ontvang je dan bericht waarin staat of je urgentie krijgt of niet. Als je op medische gronden een urgentie aanvraagt, kan het zijn dat je een afspraak krijgt bij een keuringsarts.