Koopkracht daalt, armoede stijgt

Het Centraal Planbureau verwacht dat het aantal mensen onder de armoedegrens oploopt tot 8,1 procent.

De prijzen stijgen en de lonen blijven achter. De Nederlandse economie kwam sterk uit de coronacrisis, maar krijgt dit jaar en volgend jaar flinke klappen. Vanwege de hoge inflatie, kan men in veel gevallen de woonlasten nog amper betalen en geven huishoudens dus minder uit, waardoor de economische groei terugvalt.

Ongelijkheid

De koopkracht daalt dit jaar met 6,8 %, maar de daling slaat niet bij elk huishouden even hard toe. Er is sprake van inflatie-ongelijkheid, hoe lager het inkomen, hoe sterker de financiële last van de inflatie gevoeld wordt. Het aandeel van het inkomen dat naar energie gaat, verschilt immers sterk per huishouden. De hoogste inkomens zijn gemiddeld 2,2 % van hun besteedbaar inkomen kwijt aan de energierekening en de laagste inkomens 5,8 %. Daarbij komt dat de overige woonlasten in Almere volgend jaar ook omhoog gaan, dat blijkt uit de begroting 2023 – 2026 die het college van burgemeester en wethouders donderdagmiddag heeft gepresenteerd.

Zo stijgt de onroerendezaakbelasting met zo’n 20 euro. Dezelfde verhoging geldt ook voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing gaat met bijna 16 euro per jaar omhoog. Dit alles bij elkaar opgeteld gaat in 2023 een gemiddeld gezin hiervoor 944 euro aan woonlasten betalen, dat is dus zo’n 56 euro meer dan dit jaar.

Ook gaan de parkeerkosten met bijna negen procent omhoog. Die verhoging geldt voor Almere Stad. In Almere Buiten blijven de tarieven hetzelfde totdat het centrum daar afgebouwd is.