Tweederde huurtoeslagontvangers gaat er per 2024 gemiddeld drie tientjes in de maand op achteruit

Het kabinet is van plan om per 2024 de huurtoeslag te wijzigen, hierdoor gaat tweederde van de huurtoeslagontvangers erop achteruit, blijkt uit recent gepubliceerde doorrekeningen van het NIBUD met gemiddeld € 29 per maand.

De negatieve gevolgen komen doordat het Kabinet met een ‘normhuur’ wil gaan werken in de huurtoeslag. De ‘normhuur’ houdt in dat de basishuur (de eigen bijdrage die de huurder zelf betaald aan huur) wordt verhoogd, hierdoor ontvang je minder huurtoeslag. Ook het niet langer deels vergoeden van de servicekosten pakt slecht uit voor huurtoeslagontvangers.

Door de ‘normhuur ‘komen meer huurders in de knel

De energierekening stijgt, net als de zorgpremie en ook de boodschappen dreigen onbetaalbaar te worden. Aan alle kanten wordt het leven steeds duurder, waardoor mensen met een smalle beurs steeds meer in de problemen komen.

Op dit moment kan 38 procent van de huurders met huurtoeslag niet rondkomen. Uit de Nibud-analyse blijkt dat deze groep groeit naar 64 procent als de plannen van het kabinet doorgaan in 2024.

Er is veel weerstand bij Aedes (Vereniging van woningcorporaties), de Woonbond, de Alliantie en ook bij de HBVA. De HVBA is dan ook nu al in gesprek met de Alliantie hierover. Wij streven naar behoud van huurtoeslag, ook naar volledig recht op huurtoeslag voor jongeren vanaf 21 jaar en voor huurders met een laag inkomen in de vrije sector.