Veranderingen Huurtoeslag per 2025

Meer mensen hebben in 2025 recht op huurtoeslag en sommige mensen hebben recht op een hogere vergoeding. Bovendien wordt het makkelijker om huurtoeslag aan de te vragen. Per 2025 hoef je minder snel huurtoeslag terug te betalen, wanneer je meer gaat verdienen. Door een wetswijziging wordt de huurtoeslag minder snel afgebouwd als het inkomen stijgt.

Woon je niet alleen, heb je nog geen AOW en heb je een huurprijs boven de zogenaamde ‘aftoppingsgrens’ dan krijg je meer huurtoeslag. Dat komt omdat het verschil in toeslag tussen AOW- gerechtigden en nog niet AOW-gerechtigden gaat verdwijnen.

De ‘aftoppingsgrens’ is een begrip uit de huurtoeslag. Als je huurprijs hoger is dan deze grens wordt je huurtoeslag ‘afgetopt’ ofwel verlaagd. Wat betekent het voor de portemonnee van huurders als hun maandhuur hoger is -of wordt- dan deze grens?

Ieder huishouden met recht op huurtoeslag betaalt hoe dan ook een deel van de huurprijs zelf. Het inkomensafhankelijke bedrag, wat ieder huishouden met recht op huurtoeslag zelf moet betalen heet de ‘basishuur’. Over het deel van de huurprijs dat tussen de basishuur en de aftoppingsgrens valt is huurtoeslag mogelijk. Over het eerste stukje (tot de kwaliteitskortingsgrens) krijg je 100% toeslag, over het tweede stukje (tot de aftoppingsgrens) 65%. Ligt de huurprijs boven de aftoppingsgrens dan moet je een groot deel van de huurprijs zelf betalen. De aftoppingsgrens wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. In de praktijk zijn er twee verschillende aftoppingsgrenzen:

Lage aftoppingsgrens voor 2025
Deze grens geldt voor 1-persoonshuishoudens en voor 2-persoonshuishoudens: € 682,96.

Hoge aftoppingsgrens voor 2025
Deze grens is van toepassing op huishoudens van 3 of meer personen: € 731,93.

Voor gezinnen met een minimuminkomen is een huurprijs boven de hoge aftoppingsgrens onbetaalbaar. Wie een woning betrekt met een huur boven deze grens, moet een (te) groot gedeelte van de huur zelf betalen. Met een minimuminkomen is dit niet of nauwelijks op te brengen.

Voor eenpersoonshuishoudens met een minimuminkomen is een huurprijs boven de (lage) aftoppingsgrens ook erg hoog. Een (te) groot deel van de huur moet zelf worden betaald.

Voor huishoudens die géén huurtoeslag krijgen, omdat ze daar iets te veel voor verdienen is een huurprijs boven de aftoppingsgrens eveneens fors. Met een inkomen dat vlak onder de grens ligt om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen is het nog net betaalbaar, maar een groot deel van het inkomen zal opgaan aan huur.