Wat te doen bij wateroverlast?

Een lekkend dak, een gesprongen waterleiding of een kapotte afvoerslang kunnen wateroverlast veroorzaken, soms met veel schade als gevolg. De verzekeraar schiet te hulp, maar vergoedt niet altijd alles. Beter is het om waterschade zoveel mogelijk te voorkomen.

De schade door wateroverlast loopt al snel tot in de duizenden euro’s. Een laag water kan vloerbedekking en meubels flink beschadigen.

Waterschade
Zo beperk je de kans op waterschade:

  • Woningonderhoud: Huurders moeten gebreken onmiddellijk doorgeven aan de verhuurder. Als de verzekeraar achterstallig onderhoud constateert, loop je het risico dat waterschade niet wordt vergoed. Controleer kitnaden regelmatig op scheurtjes en schimmel en vervang ze als dat nodig is.
  • Wasmachine en vaatwasser beveiligen. Plaats de machine in een lekbak, die bij een eventuele lekkage het water opvangt. Sommige machines hebben een ingebouwde lekbak, dan is een aparte lekbak overbodig. Een lekbak kost niet veel en kan veel waterschade voorkomen.
  • Een waterslot of waterstop sluit de watertoevoer af als blijkt dat de slang lek is. Deze voorziening verkleint dus wel de wateroverlast, maar voorkomt deze niet helemaal. Moderne vaatwassers en wasmachines hebben meestal een waterbeveiliging. Dit kun je nakijken in de handleiding van het apparaat.
  • Watermelders plaatsen. Deze slaan alarm als ze in aanraking komen met water, zoals een rookmelder dat doet bij rook. Een watermelder plaats je in de buurt van de cv-installatie, een aquarium, wasmachine en/of de vaatwasser.
  • Omdat we op steeds lagere temperaturen wassen, blijven er meer zeepresten achter in de wasmachine. Dit kan problemen geven. Eén keer per maand een hete was draaien, beperkt het risico op schade.
  • Zorg dat je weet waar de hoofdwaterkraan zit en zorg dat je er makkelijk bij kunt. Zodat als dat nodig is, je de hoofdkraan makkelijk uit kunt zetten.

Alles is nat! Wat nu?
Probeer de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken, maar alleen als dat veilig is voor jezelf. Pak dus zo snel mogelijk de oorzaak aan en maak vloeren en muren droog waar dat kan. Meld de schade vervolgens bij uw verzekeraar. Bewoners van een huurwoning moeten bij schade aan de woning zelf contact opnemen met de verhuurder. Is een noodreparatie nodig, bewaar dan de bon. Zo kun je aanspraak maken op een vergoeding. Maak ook foto’s van de schade om bij een schadeclaim te kunnen toevoegen. Nog een tip: noteer de datum en het tijdstip. Dit is vooral van belang als de waterschade het gevolg is van weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld hevige regenval.