Tweede kans op zonnepanelen voor huurders de Alliantie

Hilversum, 13 december 2018

Tweede kans op zonnepanelen voor huurders de Alliantie

Anderhalf jaar geleden is woningcorporatie de Alliantie begonnen met het benaderen van de huurders van haar eengezinswoningen met de vraag of zij gebruik willen maken van zonnepanelen. In Huizen hebben zo’n 2.400 bewoners dit aanbod gehad. De helft daarvan wekt nu zijn eigen stroom op en heeft elke maand een financieel extraatje. Om het aantal deelnemers op te krikken, krijgt de rest nog één kans om ja te zeggen.

“We willen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee van onze huurders. Door de lagere energierekening en na aftrek van de servicekosten die we hiervoor vragen, houden zij onderaan de streep geld over. Ze gaan er met zonnepanelen dus altijd op vooruit”, licht projectmanager Erik Niesing toe.

Voordeel
Het voordeel voor de huurders kan met negen panelen oplopen tot € 150 per jaar. Zij wekken daarmee genoeg stroom op voor een jaar lang televisie kijken, wasjes draaien én de proviand in de koelkast koud te houden. Niesing: “Bewoners die graag zonnepanelen willen zijn blij met ons aanbod, omdat ze de investering vaak niet zelf kunnen doen. Er is ook een groep die niet meteen overstag gaat. Vaak komt dat door de angst voor het onbekende.” Dat geldt zeker voor meneer Jacobus, die inmiddels een half jaar van zijn zonnepanelen geniet. “Pas toen ik me er beter in ging verdiepen en me liet voorlichten, begreep ik dat we er zonder veel voor te doen geld mee kunnen verdienen. Toen was de keuze snel gemaakt. Het is ook mooi dat we iets kunnen doen voor het milieu.”

CO2-reductie
De Alliantie bezit een kleine 54.000 woningen. Bewoners van tienduizend geschikte eengezinswoningen hebben inmiddels een aanbod gehad voor zonnepanelen. Tot nu toe doet ongeveer de helft mee; de andere helft wordt de komende tijd nogmaals benaderd. Parallel daaraan pakt de Alliantie stapsgewijs al haar appartementsgebouwen aan. Hiermee zet de corporatie – naast panelen bij nieuwbouw en duurzame renovatie – een extra stap in de CO2-reductie van haar woningbezit. In totaal staat de teller momenteel op ruim zevenduizend Alliantie-woningen met zonnepanelen. Naast de duurzaamheidsambitie wil de Alliantie met zonnepanelen ook de woonlasten van haar huurders verlagen en hun wooncomfort verhogen.

bron: de Alliantie